Του Ορθαγόρα
Μια αμφιλεγόμενη αποκάλυψη
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενώ τα κόμματα επιδίδονται με ζήλο στο προσφιλές τους ρεσιτάλ υποκρισίας, σκάει η αποκάλυψη για την δράση της ισραηλινής ομάδας «Χόρχε» που φέρεται να έχει χειραγωγήσει (διά της παραπληροφορήσεως) εκλογές σε 30+ χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πιθανώς και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ναυτεμπορική, η «ομάδα χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών, όπως hacking, σαμποτάζ, δημιουργία πλαστών εγγράφων, ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δημοσίευση άρθρων και αναρτήσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης».
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της Κομισιόν, η Σόφι ιν’τ Βελντ, ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, μίλησε για «ξεκάθαρη επίθεση στην δημοκρατία» και ζήτησε από την εν Ελλάδι κυβέρνηση να διερευνήσει το ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές εν όψει των εκλογών.
Η χρονική συγκυρία της «αποκάλυψης», αλλά και το γεγονός ότι οι αποκαλύπτοντες είναι δημοσιογράφοι 30 μεγάλων Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης (μεταξύ των οποίων και τα κεντροαριστερά Guardian, Le Monde, El Pais, Der Spiegel), καθιστά το όλο ζήτημα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο.
Χρονιά πολλών και κρίσιμων εκλογών
Το 2023 μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «Χρονιά Εκλογών», οι οποίες ενδέχεται να φέρουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην διεθνή υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων (status quo). Για παράδειγμα, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Ελβετία, και Ουκρανία έχουν εκλογικές αναμετρήσεις εντός του έτους. Έναν χρόνο αργότερα (2024) έρχονται οι μείζονος σημασίας προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ακολουθούν, το 2025, οι εκλογές στην Αγγλία και την Ολλανδία.
Επιπρόσθετα, για την χρονιά που διανύουμε, εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι τοπικές βουλευτικές εκλογές σε 4 γερμανικά κρατίδια (Βερολίνου, Βρέμης, Βαυαρίας, και Έσσης). Ήδη η θριαμβική νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην αναμέτρηση του Βερολίνου θορύβησε τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς.
Ο Πόλεμος της Πληροφορίας
Επικαλούμενη την «ταχεία διασπορά ψευδών ειδήσεων» στο διαδίκτυο κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και της τρέχουσας ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η συνασπισμένη Δύση κήρυξε ανένδοτο αγώνα εναντίον της παραπληροφόρησης. Ανάμεσα στα σχετικά μέτρα, που έλαβε η ΕΕ, ξεχωρίζει η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO).
Πρόκειται για μια διεπιστημονική κοινότητα αποτελούμενη από ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές, δημοσιογράφους, και λοιπούς ενδιαφερομένους, η οποία εντοπίζει και αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η κοινότητα συγκροτείται γύρω από ένα εκτεταμένο δίκτυο 14 μέχρι τώρα κόμβων (hubs), ένας εκ των οποίων (Μεσογειακό Παρατηρητήριο MedDMO) βρίσκεται στην χώρα μας.
Είναι πιθανή μια εργαλειοποίηση της Χόρχε;
Από το προαναφερθέν άρθρο της Ναυτεμπορικής μαθαίνουμε ότι τα κατεξοχήν εργαλεία παραπληροφόρησης της ομάδας «Χόρχε» είναι: α) ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Aims (Advanced Impact Media Solutions), το οποίο «ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram, και το YouTube», και β) μια «μηχανή blogger», δηλαδή «ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για την δημιουργία ιστοσελίδων τις οποίες θα μπορούσαν στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προφίλ κοινωνικών μέσων που ελέγχονται από το Aims για να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο».
Ας συνδέσουμε τα στοιχεία: Κρίσιμη εκλογική τριετία (2023-2025), Χειραγώγηση εκλογών από την ομάδα «Χόρχε», Ψευδείς ειδήσεις, Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ. Και κάτι ακόμα, εγχώριο: Ο Κούλης κατηγορεί τον Αλέξη ότι προτίθεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, και εκείνος διαβεβαιώνει ότι δεν θα το πράξει… Εκρηκτικό μείγμα! Δεν συμφωνείτε;
Αν οι πολιτειακοί θεσμοί της Δύσης δεν ήταν τόσο… καθαροί και αδιάβλητοι, άνετα θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να υποθέσει ότι οι περί ομάδας «Χόρχε» αποκαλύψεις θα εργαλειοποιηθούν με στόχο, αφενός την κατά το δοκούν επικύρωση ή αμφισβήτηση εκλογικών αποτελεσμάτων, και αφετέρου την σκλήρυνση των μέτρων κατά της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Ευτυχώς, όμως, είναι. Δεν πιστεύω να διαφωνείτε!
Εκλογές και κόμματα, με δύσοσμα αρώματα
Ουκ ολίγες φορές, ο κυνικός Ιωσήφ Στάλιν δήλωσε απερίφραστα ότι «δεν έχει σημασία ποιος ψηφίζει, αλλά ποιος μετράει τις ψήφους». Πολλοί τον κατηγόρησαν πως εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια, αφού η χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών ήταν συνήθης σταλινική πρακτική.
Ωστόσο, σταλινικές μέθοδοι εφευρέθηκαν και εφαρμόστηκαν πολύ πριν από την εμφάνιση του «Πατερούλη» στην σκηνή της Ιστορίας. Και, δυστυχώς, όσον αφορά την χώρα μας, οι μέθοδοι αυτές είναι σύμφυτες με την κομματοκρατία.
Τα κόμματα εμφανίστηκαν στην Ελλάδα κατά την ταραχώδη περίοδο των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων. Αρχικά ήταν δύο, το «ξενικό» και το «εγχώριο», τα οποία οδηγήθηκαν σε ένοπλη σύρραξη εξαιτίας των διαφωνιών τους. Αργότερα έγιναν τρία: «αγγλικό», «γαλλικό», «ρωσικό». Και ξαναβύθισαν την χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό. Αυτή ήταν και η πρώτη απόδειξη ότι από την φύση τους τα κόμματα διαιρούν τις εθνικές δυνάμεις -δεν τις ενώνουν.
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρωτοέγιναν το 1844. Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από απόλυτο χάος: Συγκρούσεις ένοπλων ψηφοφόρων, κομματικές επιδείξεις ισχύος, εκβιασμοί, τρομοκρατία. Αναπόφευκτο ήταν να διεξαχθούν και οι εκλογές υπό το κράτος της κομματικής φαυλότητας. Οι ένοπλες δυνάμεις και οι διοικητικές αρχές επέβαλαν, με την βία και με παραποίηση των αποτελεσμάτων, την εκλογή των υποψηφίων της διορισμένης συμμαχικής κυβέρνησης Κωλέττη-Μεταξά.
Αμέσως μετά την νίκη του, ο Ιωάννης Κωλέττης έλαβε ισχύ απόλυτου κοινοβουλευτικού δικτάτορα, αρχικά παραμερίζοντας και την συνέχεια εξωθώντας σε παραίτηση τον Ανδρέα Μεταξά, και αποκλείοντας (διά στημένων ενστάσεων) από την Βουλή τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον, δεν τήρησε ούτε μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του για δικαιοσύνη και ισοπολιτεία. Λεηλάτησε το Δημόσιο Ταμείο, διόρισε στις κρατικές υπηρεσίες φίλους και ψηφοφόρους του, και μετέτρεψε την κυβέρνησή του σε εργαλείο εξυπηρέτησης των γαλλικών συμφερόντων.
Άλλαξαν τα όργανα, μα είναι ίδιος ο χαβάς
Έκτοτε, και μέχρι τις μέρες μας, τα ξενοκίνητα κόμματα, οι (αληθινές ή προσχηματικές) κομματικές έριδες, και η συνακόλουθη διαίρεση του λαού ουδέποτε έλαβαν τέλος. Όπως δεν έλαβε τέλος και η με κάθε τρόπο χειραγώγηση των εκλογών. Δεν χρειαζόμαστε την ομάδα «Χόρχε» για να το συνειδητοποιήσουμε. Αρκεί να μελετήσουμε με προσοχή την πολιτική ιστορία του τόπου.
Δεν χρειαζόμαστε, επίσης, τον «Πατερούλη» για να μας θυμίζει ποιος κρίνει τις εκλογές. Έχουμε την δική μας (τρόπος του λέγειν, δηλαδή) εταιρεία συγκέντρωσης και μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων… Έχουμε, τέλος, ικανά στελέχη της Ελλήνων Συνέλευσις, που αποδεικνύουν τις εκλογικές νοθείες.
Καιρός ν΄αλλάξουμε και τα όργανα και τον χαβά
Αντιλαμβάνεστε, πιστεύω, ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον χαμό του έθνους. Η κομματοκρατία και οι σύγχρονοι κοινοβουλευτικοί δικτάτορες (ή εκλόγιμοι μονάρχες, σύμφωνα με τον Κοντογιώργη) μόνο κακό κάνουν σε αυτόν τον ιερό τόπο και στον ελληνικό λαό, τον οποίον συστηματικά απογυμνώνουν από κάθε πολιτική ισχύ και βούληση.
Αλλά υπάρχει διέξοδος. Και ακούει στο όνομα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. Ο μοναδικός ανθρωποκεντρικός πολιτικός φορέας που δύναται:
Να ξαναφέρει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής τον Πολίτη και το ενωμένο Έθνος. Να απαγκιστρώσει την χώρα από τα εθνοκτόνα ξένα κέντρα. Να αποκαταστήσει την αληθινή ελληνοπρεπή Δημοκρατία. Να προστατέψει τον Πολιτισμό και τις Αξίες μας. Η Ε.ΣΥ. και μπορεί και θέλει. Εσύ;
Υ.Γ. Στις επικείμενες εκλογές, κανένα εκλογικό κέντρο δεν πρέπει να μείνει χωρίς εκλογικό αντιπρόσωπο της Ελλήνων Συνέλευσις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου